Aldrig för gammal

Godmorgon!

Man är uppenbarligen aldrig för gammal för att lära. Det har jag fått bevisat för mig den senaste tiden. Jag svänger mig med uttryck inom datorvärlden som jag för några månader senast inte ens visste existerade. Jag har lärt mig så mycket att jag är rädd för att det snart inte får plats mer i lilla huvudet. Man är aldrig för gammal för att lära sig nya saker. Det tar bara lite längre tid eftersom man ska förbi en massa hang-ups som man får med åldern.

Detta kan föras över direkt till hundträning. Så klart. Jag blev uppringd av en tjej som har en fyraårig hund som aldrig gått kurs. "Det är väl för sent, va?" Inte alls. Fyra år är för det första inte gammalt. Men. Så klart måste man komma förbi de saker hunden lärt in "felaktigt" innan man kan lära in det nya rätta. Ju äldre hunden är desto mer saker kan man få jobba bort men för sent är det aldrig.

En bekant, som är hundinstruktör, hade en älskad hund som på grund av sjukdom skulle bli tvungen att somna in. Hunden var tio år gammal, hade sina ljusa stunder fortfarande men väldigt sjuk andra och det var ett beslut som inte man kunde gjort annorlunda. Just den dagen som det var bestämt att hunden skulle få somna var en ganska bra dag och det sista min bekant gjorde var att ta en kvalitetsstund och tränade in en ny cirkuskonst. Hunden älskade att jobba och fick en lycklig stund tillsammans med matte innan det var dags att åka till veterinären. Det är aldrig försent.

Min Selma som har sina problem har jag många gånger sagt att jag aldrig kommer att lyckas få henne att tycka om andra hundar. Det må vara sant men att det inte skulle gå att få henne att acceptera andra hundar är inte sant. Det handlar bara om hur mycket tid jag lägger ner. Numera följer hon med på min söndagskurs och får bara sitta och titta på de andra hundarna medan jag jobbar. Emellanåt får hon gå en runda med mig och ibland kan hon t o m visa en och annan övning. Nu skäller hon inte i förtvivlan längre. Hon kan fortfarande inte gå fram till de andra hundarna men hon klarar att vara där i alla fall. Hon är sex år. Inte för gammal. Inte alls. Det går om man bara är beredd att göra jobbet.

Uttrycket "man kan inte lära gamla hundar sitta" kan vi skrota. Det kan man. Det tar bara lite längre tid.

Om du som läste det här vill, får du gärna trycka på "gilla" knappen här. Det är kul och se hur många som läser mina inlägg här på Lottas Hundskola.

Ha en underbar dag!

Kram

 

 

6 nov 2012

Comments powered by Disqus