Aktivering!

Godmorgon!

 

Fick en kommentar på gårdagens blogginlägg om hur bra det är att bli påmind om saker man hört förr och kanske, om inte glömt, behöver höra igen. Jag glömmer emellanåt att jag hela tiden får nya följare av min blogg i nya deltagare som hittar den på hemsidan. Så. Med risk för att vara lite tjatig emellanåt så kommer det att bli lite omtugg här på bloggen. Blandat med annat så klart.

Idag lite om den viktiga aktiveringen. Motionen tog jag upp för lite sen. Den är viktig men att motionera hjärnan är minst lika viktigt. Om inte viktigare.

Vi har tagit ifrån hunden många saker som den skulle "tröttat" ut sig med om vi inte hade tagit hand om det till dom. Spåra och jaga mat. Hitta vilo- och sovplatser osv. Saker som kräver en hel del tankeverksamhet.

Våra hundar får maten nedsatt framför nosen i en skål. Bädden står där den står alltid. Den behöver inte ens tänka på när det är dags för toalettbesök. Allt detta fixar vi.

Då är det inte så svårt att förstå egentligen om man tänker efter att om inte individen ska bli deppig och passiv behöver den aktiveras på annat sätt.

Det behöver inte alls vara så att hunden behöver jaga för att må bra. Detta går att ersätta med annan aktivering. Spåra. Det är inte svårt att lägga ett godisspår på promenaden och låta hunden leta, nosa och följa det. Detta kräver koncentration och noggrannhet och hunden blir trött och nöjd.

Klura på saker. Öppna paket med godis i. Det finns kluriga aktiveringsspel i handeln om fantasin tryter. Lära in "värdelösa" cirkuskonster som kräver att hunden tänker och provar sig fram till vad vi vill ha av den är väldigt nyttigt.

Du behöver inte stå i timmar varje dag och göra detta. Det räcker med en liten stund om dagen. Förhoppningsvis upptäcker du att det är hur roligt som helst och inte ser det som ett nödvändigt ont.

Ha kul med din hund samtidigt som du ser till att din vän mår bra.

Ha en underbar dag!

Kram

21 jan 2015

Comments powered by Disqus