Vilket är problemet egentligen?

Godmorgon!

Några ord om....beteende. Inte så sällan får jag frågan om hur man ska få hunden att sluta skälla. När det ringer på dörren, vid hundmöte, på barn, på cyklar osv osv. Att få hunden att sluta låta eller att sluta skälla?? Det är frågan man får ställa. Är problemet att hunden låter eller är det beteendet? Inte så sällan ser man lite förvånad ut och tycker att det är samma sak. Det är det verkligen inte!

Att hunden låter är egentligen det minsta problemet. Det är bara ljud. Om vi ska ta exemplet där hunden skäller vid hundmöte. Är det bara det den gör? Står den alldeles stilla och bara skäller. Nej, det gör den nog inte va? Hur ser hunden ut när den skäller? Vad säger den? Varför skäller den? DET måste man ta reda på för att veta varför hunden skäller på den andra hunden. Det är nämligen det som är problemet. Inte att den låter.

Skällandet är bara en symptom. Det går inte att komma till rätta med ett problem (som inte nödvändigtvis är ett problem för hunden) genom att bara få tyst på hunden. Det är en bra början men det är inte lösningen. Man kan ge sig sjutton på att beteendet kommer åter om man symptombehandlar. Hundens inställning är ju inte förändrad.

Sen har det lite betydelse om det bara är problem för ägaren eller om även hunden har problem av det den gör. Vad jag menar här är att om hunden vaktar intensivt och det är ett problem för ägaren så är det egentligen inget problem. Därmed inte sagt att man inte kan tona ner vaktandet även om hunden är en hund av vakthundstypen men då får man inte kalla det problem när hunden vaktar.

Slutklämmen för idag är: (eftersom jag inte orkar tänka mer för stunden) Att hunden skäller är inte problemet. Vid behandling av det vi ska få bort har det stor betydelse om det är ett problem för hunden och vad som egentligen är den bakomliggande orsaken för problemet. Ofta, ofta innebär behandlingen av problemet att vi koncentrerar oss på helt andra saker vid behandling och det kan ibland förvirra ägaren. Mer om detta en annan gång.

Idag regnar det och jag ska ha tre kurser efter varandra. Life is good! :)

Ha en underbar dag!

Kram

 

15 sep 2013

Comments powered by Disqus