Ägaransvar. Alltid!

Det här är ett ganska svårt ämne och samtidigt så enkelt. Vi har alltid strikt ägaransvar vad gäller våra hundar. I alla situationer. Lagen är ganska tydlig där. Det blir väldigt konstigt i situationer där min hund blir angripen av en annan hund och min är kopplad men inte den andra hunden. Det är den vars hund orsakar skada som blir ersättningsskyldig. Oavsett om det är den kopplade hunden eller den som är lös. Enligt mig en helt vansinnig lag men så är det. Om min hund biter barnet som kommer springande rakt fram till min hund och kastar sig om halsen på den är det jag som är ansvarig. Sen att jag tycker föräldrarna till barnet grovt brister i sitt föräldraransvar bryr sig de som skriver våra lagar inte om. Jag har golden. En ras som enligt tradition är en "barnvänlig" hund och därför har man ingen respekt för att den kan bita precis som alla andra hundar. Man skickar fram barnen hejvilt för alla golden är ju snälla. Vad som är svårt med ägaransvaret är att alla inte respekterar att jag kanske inte vill ha närkontakt med mina hundar och det svårt att garantera att de inte försvarar sig. Ska jag ha munkorg på dem för att vara säker på att det inte händer något oavsett vad? Det som gör lagen enkel är att räkna inte med att få något stöd i någon lag överhuvudtaget om du är hundägare! Så enkelt är det!

Varför kom detta upp i dagens blogg då? Jo, en av mina kunder som rastar sin hund på en hundrastplats. Alla hundar är lösa. En hund är väldigt påträngande mot hennes hund som tycker att det blir lite jobbigt. Hon ber den andra hundägaren att kalla in sin hund och blir utskälld efter noter och ombedd att ge sig därifrån. För att det är en hundrastplats. Jag blir så ledsen när min kund ska behöva ställa frågan om hon är en bitchig hundägare för att hon ber någon att ta hand om sin hund. Nej, det är du inte! Däremot skulle jag vilja prata ett par ord med den andra hundägaren! Se till att ha koll på din hund! Bara för att det är en hundrastplats innebär det inte att ditt ägaransvar upphör! Din hund får ändå inte störa andra människor. Lyder inte din hund på inkallning ska du inte släppa den. Oavsett var du befinner dig. Så enkelt är det!

Det är svårt det här. Kanske ska vi ha lite högre tolerans när vi befinner oss på en hundrastplats men strikt ägaransvar gäller ändå. Din hund får inte störa. Sen kan man alltid diskutera vad som är att störa. Det är det som gör hela saken så svår. Men. Bitchig hundägare för att man ber någon ta hand om sin hund är man inte. Någonsin. Skickar en kram till dig Lena.

2 nov 2013